Ryby w diecie śródziemnomorskiej
Właściwe odżywianie odgrywa, wraz z aktywnym trybem życia, podstawową rolę w zapobieganiu wielu chorobom, które są bardzo powszechne w dzisiejszych czasach. Jak należy zdrowo się odżywiać, ilustruje Piramida Zdrowego Żywienia.
Pokarmy takie jak zboża, owoce, warzywa, oliwa z oliwek, produkty mleczne i jogurt są podstawą zdrowej diety i powinny być spożywane codziennie lub nawet dwa razy dziennie.
Żywność w centralnej części piramidy (białe mięso, rośliny strączkowe, świeże sery i ryby) powinna być spożywana dwa lub więcej razy w tygodniu. Wreszcie na szczycie piramidy znajdujemy czerwone mięso i słodycze, które należy spożywać raz w tygodniu.
Ryby odgrywają zasadniczą rolę w diecie śródziemnomorskiej. Dowody naukowe wskazują, że ryby, jeśli są spożywane w odpowiednich ilościach w zrównoważonej diecie, mogą pomóc zachować zdrowie.
Ryby (zarówno świeże, jak i te w puszkach) dostarczają cennych składników odżywczych, takich jak białka o wysokiej wartości biologicznej, sole mineralne i kwasy omega-3.
Właśnie dlatego nowa piramida zrównoważonej diety śródziemnomorskiej zaproponowana przez IFMeD zaleca spożywanie co najmniej 2 porcji ryb tygodniowo.