Żytnio-orzechowe focaccie z tuńczykiem
Składniki
Ciasto:
250 g mąki typu 00
250 g mąki żytniej
350 ml wody
10 g cukru, 15 g soli, 15 g oliwy z oliwek extra vergine
10 g świeżych drożdży piwnych
50 g obranych ze skórki i posiekanych orzechów włoskich
Sos:
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
1 cebula dymka
suszone i świeże oregano, świeża bazylia
oliwa z oliwek extra vergine
sól morska, czarny pieprz
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Rozpuść drożdże w odrobinie letniej wody. Na stolnicę wysyp mąkę, pośrodku zrób otwór, wlej w niego drożdże z wodą. Zacznij wyrabiać ciasto, dodając stopniowo resztę wody. Dodaj oliwę, posiekane orzechy, cukier i sól, po czym energicznie wyrabiaj ciasto przez co najmniej 10 minut. Powinno być elastyczne, gładkie i miękkie, ale nie lepkie.
2. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w dużej misce, przykrytej przezroczystą folią, na co najmniej 3 godziny w temperaturze pokojowej, aż podwoi swoją objętość. Jeśli temperatura jest zbyt wysoka, można włożyć ciasto do lodówki na czas wyrastania (od 8 do 12 godzin).
3. Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę, podziel na dwie kule. Z każdej kuli uformuj okrągły placek. Ułóż go na wysmarowanej blaszce i pozostaw do wyrośnięcia przykryte ściereczką.
4. W międzyczasie piekarnik nagrzej do 220 stopni i przygotuj sos. Drobno posiekaj cebulkę, dodaj do niej oliwę, sól, pieprz i oregano. Rozsmaruj go na wyrośniętych focacciach, polej odrobiną oliwy, posyp solą morską i wstaw do piekarnika. Placki piecz przez ok. 15 minut, aż ich brzegi staną się złociste i chrupiące.
5. Wyjmij focaccie z piekarnika i na wierzchu połóż filety z tuńczyka. Posyp ziołami.