Zupa krem z cukinii, ziemniaków i porów z kawałkami tuńczyka – przepis Cristina Catese


Składniki
na 4 porcje:
2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
400 g cukinii
200 g ziemniaków
200 g porów
½ litra bulionu warzywnego
garść płatków migdałowych
pęczek pietruszki
2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
400 g cukinii
200 g ziemniaków
200 g porów
½ litra bulionu warzywnego
garść płatków migdałowych
pęczek pietruszki
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Warzywa myjemy, ziemniaki obieramy. Wszystko kroimy w małe kawałki i wrzucamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż wszystkie warzywa zmiękną. Następnie blendujemy na gładki krem.
2. W międzyczasie prażymy płatki migdałowe na suchej patelni, a pietruszkę drobno siekamy.
3. Zupę przelewamy do misek. Płatki migdałowe rozsypujemy po zewnętrznej części, w środku posypujemy pietruszkę i układamy ½ puszki odsączonego z oliwy tuńczyka Rio Mare z papryczką chili.