Zapiekany makaron z tuńczykiem i liśćmi rzepy


Składniki
dla 4 osób
1 opakowanie tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare 160 g
350 g świeżego makaronu cavatelli
500 g liści rzepy
200 g mozzarelli z bawolego mleka (mozzarella di bufala)
2 łyżki startego sera pecorino dolce
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 świeża ostra papryczka peperoncino
sól
1 opakowanie tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare 160 g
350 g świeżego makaronu cavatelli
500 g liści rzepy
200 g mozzarelli z bawolego mleka (mozzarella di bufala)
2 łyżki startego sera pecorino dolce
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 świeża ostra papryczka peperoncino
sól
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Umyj i porwij liście rzepy.
2. Odsącz mozzarellę i pokrój ją w kostkę. Ugotuj makaron w dużej ilości osolonej wody, a w połowie czasu gotowania dodaj liście rzepy. Całość odcedź i przypraw 3 łyżkami oliwy i ostrą papryczką pokrojoną w plasterki.
3. Połącz mozzarellę z odsączonym i rozdrobnionym tuńczykiem i wymieszaj.
4. Przełóż makaron do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą z oliwek, posyp startym serem pecorino i zapiekaj w 200°C przez ok. 10 minut.