Włoska zupa pomidorowa pappa al pomodoro z tuńczykiem

Składniki

dla 4 osób:
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (2x160 g)
5 kromek czerstwego chleba
5 dojrzałych pomidorów
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
duża bazylia
40 g oleju słonecznikowego
sól, czarny pieprz

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Posiekaj cebulę i czosnek, a następnie zeszklij oba składniki na patelni z 30 g oleju. Dodaj pokrojony na kawałki czerstwy chleb, pozostaw go na kilka minut, aby przeszedł zapachem, a następnie dorzuć obrane i pokrojone na kawałki pomidory.

    2. Dopraw całość solą, rozcieńcz szklanką wody i pozostaw na ogniu na ok. 20 minut.

    3. Powstały krem przelej do 4 misek i dodaj posiekaną bazylię. Na środku każdego naczynia umieść odcedzonego i rozdrobnionego tuńczyka. Zupę skrop olejem i posyp pieprzem. Danie można serwować na ciepło i na zimno.

Najpopularniejsze przepisy