Warzywa faszerowane tuńczykiem – przepis Cristina Catese


Składniki
2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w sosie własnym
4 średnie cukinie
4 średnie bataty
4 małe dynie mandarynkowe
300 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków.
1 pęczek pietruszki
1 jajko
30 g startego Parmigiano Reggiano
2 ząbki czosnku
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki oliwy extra vergine
sól i pieprz do smaku
1 średnia marchewka starta na tarce
garść prażonych orzechów laskowych
8 suszonych pomidorów lub 2 pełne łyżki czerwonego pesto
4 średnie cukinie
4 średnie bataty
4 małe dynie mandarynkowe
300 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków.
1 pęczek pietruszki
1 jajko
30 g startego Parmigiano Reggiano
2 ząbki czosnku
4 łyżki bułki tartej
4 łyżki oliwy extra vergine
sól i pieprz do smaku
1 średnia marchewka starta na tarce
garść prażonych orzechów laskowych
8 suszonych pomidorów lub 2 pełne łyżki czerwonego pesto
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Warzywa myjemy i wydrążamy środki. Przygotowane w ten sposób podgotowujemy. Czas zależy od twardości warzywa.
2. Ziemniaki mieszamy ze wszystkimi składnikami. Odkładamy na bok 1/3 odsączonego tuńczyka. Doprawiamy do smaku.
3. Powstałym farszem nadziewamy warzywa. Wierzch posypujemy bułką tartą, skrapiamy oliwą.
4. Wkładamy pod grilla w piekarniku do czasu aż całość się zarumieni.
5. Wyciągamy z piekarnika, rozkładamy na wierzchu pozostałego tuńczyka. Posypujemy pietruszką. Serwujemy.