Tunezyjskie pierożki nadziewane tuńczykiem


Składniki
8 płatów ciasta brik (ewentualnie ciasta filo)
4 jajka
2 ziemniaki
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek o wadze 160 g
1 łyżka kaparów
1 posiekana gałązka pietruszki
sól morska, biały pieprz
odrobina oleju arachidowego do smażenia
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Następnie obierz je i ugnieć. Przypraw odrobiną oliwy z oliwek, solą i pieprzem. Dodaj opłukane z soli kapary, rozdrobnionego tuńczyka, posiekaną pietruszkę i dobrze wymieszaj.
2. Płat ciasta posmaruj wodą za pomocą pędzelka i nałóż na niego kolejny płat. Na środek nałóż kilka łyżek farszu i wbij jajko. Złóż ciasto na pół, smarując brzegi wodą, co ułatwi ich sklejenie, w taki sposób, by utworzyło formę trójkąta. Szczelnie zawiń brzegi. Postępuj podobnie z pozostałymi pierożkami.
3. W głębokiej patelni smaż kolejno pierożki z obu stron do uzyskania złotego koloru i do momentu, gdy białko jajka stanie się białe. Wyjmij pierożki z oleju łyżką cedzakową i odsącz je na ręczniku papierowym.
4. Ozdób każdy talerz cienkimi plasterkami cytryny, przyprawionymi solą, oliwą i posiekaną pietruszką. Na wierzchu połóż pierożki i podawaj na ciepło.