Tuńczyk z podsmażoną cukinią i sosem z bazylii
Składniki
dla 4 osób:
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (2x160 g)
2 cukinie
2 ugotowane ziemniaki
20 g orzeszków pinii
bazylia
30 g oliwy z oliwek
sól
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (2x160 g)
2 cukinie
2 ugotowane ziemniaki
20 g orzeszków pinii
bazylia
30 g oliwy z oliwek
sól
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Umyj i obierz cukinie, a następnie za pomocą obieraczki pokrój je wzdłuż na drobne paski i podsmaż z dwóch stron. Na tej samej patelni podpraż także orzeszki pinii.
2. Posiekaj bazylię i połącz ją z oliwą i szczyptą soli.
3, Nałóż na talerz obrane i drobno pokrojone ziemniaki, a na wierzchu umieść tuńczyka i paski cukinii przyprawione sosem z bazylii i orzeszkami pinii.
4. Całość zalej pozostałą częścią sosu z bazylii. Najlepiej smakuje z: garścią wydrylowanych oliwek. To zrównoważone danie, bogate w białka, idealne dla tych, którzy lubią delikatne smaki.