Tuńczyk z jajecznicą i pieczonymi pomidorkami
Składniki
Składniki dla 4 osób
3 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek z papryczki chili
4 jajka
100 ml świeżej śmietany
40 g oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
400g pomidorków cherry
2 ząbki czosnku
oregano
20 g cukru
1 łyżka małych marynowanych kaparów
garść oliwek Taggiascha (lub innych)
sól
3 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek z papryczki chili
4 jajka
100 ml świeżej śmietany
40 g oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
400g pomidorków cherry
2 ząbki czosnku
oregano
20 g cukru
1 łyżka małych marynowanych kaparów
garść oliwek Taggiascha (lub innych)
sól
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Rozgrzej piekarnik do 180 °, umieść pomidory w naczyniu do pieczenia, dodaj przekrojone na pół ząbki czosnku, dopraw cukrem, solą, oregano i 30 g oleju. Piecz w gorącym piekarniku przez 20 minut ok.
2. Ubij jajka ze szczyptą soli i śmietaną, podgrzej pozostałą oliwę na nieprzywierającej patelni. Wlej jajka i usmaż jajecznicę. Zdejmij z ognia, kiedy będzie miała nie do końca ściętą konsystencję.
3. Wyjmij czosnek z pomidorów cherry, dodaj kapary i oliwki, wymieszaj i ułóż na talerzach z jajecznicą i odsączonym tuńczykiem z papryczką chili. Podaj z grzankami z wiejskiego chleba.