Tuńczyk z chili, smażoną czerwoną cebulą i pomarańczami
Składniki
Składniki dla 4 osób
3 x 80 g tuńczyka Rio Mare z papryczką chilli
2 czerwone cebule
2 pomarańcze
10 ziemniaków
2 małe liście laurowe
40 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
20 g cukru
1 łyżka octu jabłkowego
3 x 80 g tuńczyka Rio Mare z papryczką chilli
2 czerwone cebule
2 pomarańcze
10 ziemniaków
2 małe liście laurowe
40 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
20 g cukru
1 łyżka octu jabłkowego
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Cebulę pokrój niezbyt i podsmaż lekko na nieprzywierającej patelni wraz z liśćmi laurowymi, oliwą, cukrem, octem i odrobiną soli, aż stanie się przezroczysta. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj otartą skórkę z pomarańczy.
2. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, ostudź i pokrój na cztery części bez usuwania skórki. Obierz pomarańcze, pokrój je na kawałki.
3. Ułóż pomarańcze na talerzu. Połącz ziemniaki z cebulą i połóż na pomarańczach. Na koniec wyłóż odsądzonego tuńczyka.