Tosty z tuńczykiem i przepiórczym jajkiem w koszulce
Składniki
dla 4 osób
1 opakowanie tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare 160 g
4 grube kromki domowego chleba
4 jajka przepiórcze
150 g ricotty
50 g startego parmezanu
80 g gotowanej szynki
1 łyżka octu
8 kaparów
sól, świeżo zmielony pieprz
1 opakowanie tuńczyka w oliwie z oliwek Rio Mare 160 g
4 grube kromki domowego chleba
4 jajka przepiórcze
150 g ricotty
50 g startego parmezanu
80 g gotowanej szynki
1 łyżka octu
8 kaparów
sól, świeżo zmielony pieprz
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Opiecz chleb na grillu, połącz parmezan z ricottą, tak by powstał gładki krem.
2. Na każdej kromce połóż plaster szynki, posmaruj kremem z ricotty i parmezanu. Chleb połóż na grillu i opiekaj, aż się przyrumieni (ok. 4 minut).
3. Zagotuj w garnku wodę z dodatkiem octu, rozbij jajka, wrzuć do wrzącej wody na 2 minuty, aż białko się zetnie.
4. Odsącz jajka. Na tostach połóż rozdrobnionego tuńczyka, jajko, kapary i posyp pieprzem.