Toskańska panzanella z tuńczykiem


Składniki
Na 4 porcje
300 g czerstwego chleba
2 opakowania 160 g tuńczyka Rio Mare w sosie własnym
2 pomidory
4 rzodkiewki
1 gałązka selera
1 świeża biała cebula
80 ml oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
2 łyżki stołowe octu z czerwonego wina
bazylia
sól, pieprz
300 g czerstwego chleba
2 opakowania 160 g tuńczyka Rio Mare w sosie własnym
2 pomidory
4 rzodkiewki
1 gałązka selera
1 świeża biała cebula
80 ml oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
2 łyżki stołowe octu z czerwonego wina
bazylia
sól, pieprz
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Pokrój chleb w kromki i zanurz w zimnej wodzie na kilka minut. Kiedy pieczywo jest dobrze namoczone, ściśnij i następnie pokrusz. na średnie kawałki.
2. Pokrój pomidory na plasterki, pokrój rzodkiewki, seler i drobno cebulę. Dodaj posiekaną bazylię. Dodaj warzywa do chleba, dopraw solą i pieprzem, dopraw oliwą i skrop octem.
3. Odsącz tuńczyka i rozdziel na płatki. Dodaj do pozostałych składników. Dobrze wymieszaj, przełóż panzanellę do mieseczek i udekoruj kilkoma liśćmi bazylii.