Tarta z tuńczykiem i cebulą
Składniki
Na 4 porcje
250 g mąki
150ml letniej wody
2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
1 biała cebula
200 g śmietany
100 g serka śmietankowego
50 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
250 g mąki
150ml letniej wody
2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
1 biała cebula
200 g śmietany
100 g serka śmietankowego
50 ml oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Połącz mąkę, sól i olej w średniej misce. Mieszaj powoli widelcem, aż wszystkie składniki się połączą. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki.
2. Zagniataj ciasto aż będzie gładkie. Rozwałkuj na bardzo cienki arkusz. Wyłóż dwie blachy do pieczenia folią aluminiową, a następnie połóż na nie ciasto na blachy do pieczenia.
3. Rozgrzej piekarnik do 240 ° C. Cebulę pokrój cienko, wymieszaj śmietanę i ser w misce, dopraw szczyptą soli i obficie posyp pieprzem.
4. Rozprowadź masę na cieście, równomiernie rozłóż cebulę i piecz w piekarniku przez ok. 10 minut. Dwie minuty przed tym, jak tarta jest gotowa, rozłóż płatki tuńczyka na wierzchu i kontynuuj pieczenie, aż tarta będzie gotowa.