Tarta z ciasta francuskiego z tuńczykiem i szparagami


Składniki
Na 4 porcje
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Pęczek szparagów
2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
250 g sera ricotta
100 g startego sera Parmigiano Reggiano
2 średnie jajka
200 ml świeżej śmietany
Sól i pieprz do smaku
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Pęczek szparagów
2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
250 g sera ricotta
100 g startego sera Parmigiano Reggiano
2 średnie jajka
200 ml świeżej śmietany
Sól i pieprz do smaku
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Formę o średnicy 24 cm, wyłóż ciastem francuskim. Wyrównaj boki. Za pomocą widelca nakłuj dno. Włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10-15 minut.
2. Szparagi obierz i odetnij twarde końce. Gotuj w osolonym wrzątku przez 5 minut.
3.W średniej misce wymieszaj odcedzoną ricottę z jajkami, śmietaną oraz serem, dopraw lekko solą i pieprzem. Masę wyłóż na podpieczone ciasto. Dodaj delikatnie odcedzonego tuńczyka oraz szparagi.
4. Całość wstaw do piekarnika na około 15-20 minut, aż wierzch ciasta się zarumieni.
5. Tartę wyjmij z piekarnika, serwuj przestudzoną.