Tagliatelle z cytrynowym porem i sosem z tuńczyka


Składniki
2 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
2 pory
1 cytryna
100 ml mleka
40 g startego Parmigiano Reggiano
30 g masła
20 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól i pieprz do smaku
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Zagotuj wodę w dużym garnku. Dodaj sól i następnie tagliatelle. Gotuj według instrukcji na opakowaniu.
2. W międzyczasie umyj i drobno pokrój pory. Podsmaż w małym garnku na oliwie i maśle. Dopraw solą, dodaj mleko i kilka łyżek wody. Gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zdejmij z ognia i lekko rozdrobnij widelcem..
3. Za pomocą obieraczki do warzyw zdejmij z cytryny kilka długich pasków skórki. Blanszuj paski skórki cytryny przez minutę, odcedź i pokrój w paski paseczki.
4. Wlej sos porowy na dużą patelnię, dodaj kilka łyżek wody z gotowania makaronu, a następnie wlej dobrze odsączony makaron al dente. Dodaj starty ser i mieszaj na ogniu przez minutę.
5. Zdejmij z ognia i dodaj tuńczyka z odrobiną oliwa, skórką z cytryny. Obficie posyp czarnym pieprzem. Serwuj od razu.