Szakszuka z tuńczykiem

Składniki

160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
4 jajka
6 pomidorów (poza sezonem 1 puszka pomidorów pelati)
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 garść posiekanej natki pietruszki
szczypta słodkiej i ostrej papryki oraz kuminu
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Jeśli korzystasz ze świeżych pomidorów, obierz je ze skórki. Obrane pomidory pokrój w kostkę.

    2. Cebulę i czosnek obierz, drobno pokrój.

    3. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek, cebulę, słodką i ostrą paprykę, kumin, sól i pieprz.

    4. Po chwili dodaj pomidory, całość wymieszaj, duś na średnim ogniu mniej więcej 10 minut (aby część wody z pomidorów wyparowała i sos stał się gęstszy).

    5. Łyżką zrób w sosie 4 niewielkie wgłębienia, do których wbijaj pojedynczo jajka, na wierzchu ułóż kawałki tuńczyka.

    5. Patelnię przykryj i duś potrawę ok. 5 minut.

    6. Po tym czasie delikatnie przełóż jajka z pomidorami na talerze albo zjedz prosto z patelni! Podawaj z pietruszką.

Najpopularniejsze przepisy