Spaghetti z bazyliowym pesto, cytryną i tuńczykiem 

Składniki

Na 4 porcje 
300 g makaronu spaghetti 
3 garście świeżej bazylii 
3 łyżki startego sera Parmigiano Reggiano 
1-2 ząbki czosnku 
2 łyżki orzechów pinii 
90 g oliwy extra vergine  
160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek 
Szczypta soli 
2 kromki chleba tostowego 
Cytryna  

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Do kielicha blendera włóż liście bazylii, obrany czosnek, uprażone orzechy pinii, oliwę, szczyptę soli oraz starty ser Parmigiano Reggiano. Blenduj pulsacyjnie do uzyskania gęstego sosu. Przełóż do dużej miski. 

    2. Kromki chleba pokrój w drobną kostkę i na odrobinie oliwy smaż do uzyskania chrupkości i złotego koloru.  

    3. Makaron ugotuj we wrzącej osolonej wodzie. Odcedź i dodaj do miski z pesto, energicznie mieszając. Dodaj startą skórkę z całej cytryny. 

    4. Makaron wyłóż na talerze. Dodaj delikatnie odsączone płatki tuńczyka Rio Mare i posyp grzankami.  

Najpopularniejsze przepisy