Spaghetti razowe z sosem pomidorowym z tuńczykiem – przepis Cristina Catese


Składniki
na 4 porcje:
2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie
320 g spaghetti razowego
400 g pulpy pomidorowej
Sól pieprz do smaku
Pęczek świeżej bazylii i natka pietruszki
20 kaparów
20 oliwek
1 cebula biała
1 ząbek czosnku
60 g oliwy z oliwek extra vergine
2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie
320 g spaghetti razowego
400 g pulpy pomidorowej
Sól pieprz do smaku
Pęczek świeżej bazylii i natka pietruszki
20 kaparów
20 oliwek
1 cebula biała
1 ząbek czosnku
60 g oliwy z oliwek extra vergine
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę. Następnie dodajemy podkrojoną w cienkie piórka cebulę i podsmażamy ją d czasu, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażamy aż wszystko się delikatnie zrumieni.
2. Dodajemy oliwki i kapary. Podsmażamy chwilę. Dodajemy pulpę pomidorowa. Gotujemy 5-7 minut. Zdejmujemy z ognia.
3. Dodajemy odsączonego tuńczyka i większość posiekanej bazylii i pietruszkę.
4. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gorący i odcedzony mieszamy z sosem.
5. Podajemy posypany pozostałymi ziołami.