Sos z tuńczykiem


Składniki
Na 4 porcje
3 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
200 g przecieru pomidorowego
1 mała cebula
½ ząbka czosnku
100 ml białego wina
1 gałązka pietruszki
1 gałązka bazylii
40 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól do smaku
3 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
200 g przecieru pomidorowego
1 mała cebula
½ ząbka czosnku
100 ml białego wina
1 gałązka pietruszki
1 gałązka bazylii
40 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól do smaku
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Posiekaj cebulę, drobno posiekaj czosnek, a następnie osobno - bazylię i natkę pietruszki. Podsmaż cebulę i czosnek na patelni, aż będą szkliste. Dodaj wino i gotuj przez około 3 minuty, aż alkohol wyparuje.
2. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą i gotuj przez około dziesięć minut. Dodaj odsączonego tuńczyka i posiekane ziola, mieszaj wszystkie składniki razem przez około minutę i zdejmij sos z ognia.
3. Możesz również dodać odrobinę szafranu do sosu, aby nadać mu niezwykły, kuszący smak.