Sos z tuńczyka


Składniki
2 x 120 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
4 filety anchois w oleju
1 łyżeczki kaparów w occie
1 jajko
180 ml oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól do smaku
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Majonez powinien być robiony tylko z żółtek, ale jeśli używasz robota kuchennego, zaleca się użycie także białka, żeby masa była bardziej stabilna. Połącz jajko ze szczyptą soli w robocie kuchennym. Dodaj kilka kropli oliwy z oliwek, włącz robot kuchenny i stopniowo dodawaj pozostałą oliwę aż majonez emulguje. Zajmie to mniej niż minutę. Dodaj sok z cytryny. Jeśli nie masz czasu, użyj 200 g gotowego majonezu.
2. Gdy majonez jest gotowy, dodaj dobrze odsączonego tuńczyka, kapary oraz anchois i wymieszaj, aż sos będzie gładki i kremowy.
3. Możesz podawać sos z pieczywem lub z pomidorami, jajkami na twardo i warzywami. Jeśli używasz tego sosu do „vitello tonnato”, sugerujemy, aby zrobić go bardziej płynnym, dodając kilka łyżek zimnego bulionu, w którym mięso było gotowane.