Soczewica z ziemniakami i tuńczykiem


Składniki
na 4 porcje:
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek 160 g
200 g soczewicy
200 g ziemniaków
60 g posiekanego selera, marchewki i cebuli
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
4 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki
1 liść laurowy
sól
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek 160 g
200 g soczewicy
200 g ziemniaków
60 g posiekanego selera, marchewki i cebuli
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
4 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki
1 liść laurowy
sól
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Dobrze wypłucz soczewicę w durszlaku, wsyp do lekko osolonej wrzącej wody i gotuj z liściem laurowym przez około 25 minut.
2. Podsmaż pokrojone warzywa z oliwą, dodaj ugotowaną soczewicę i ziemniaki (obrane i pokrojone na kawałki).
3. Rozpuść koncentrat pomidorowy w 1/2 szklanki wody, dodaj warzywa z poprzedniego kroku, sól i gotuj przez 20 minut.
4. Zdejmij z ognia, dodaj odsączonego i pokrojonego tuńczyka, posyp natką.