Soczewica z ziemniakami i tuńczykiem

Składniki

na 4 porcje:
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek 160 g
200 g soczewicy
200 g ziemniaków
60 g posiekanego selera, marchewki i cebuli
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
4 łyżki oliwy z oliwek
natka pietruszki
1 liść laurowy
sól

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Dobrze wypłucz soczewicę w durszlaku, wsyp do lekko osolonej wrzącej wody i gotuj z liściem laurowym przez około 25 minut.

    2. Podsmaż pokrojone warzywa z oliwą, dodaj ugotowaną soczewicę i ziemniaki (obrane i pokrojone na kawałki).

    3. Rozpuść koncentrat pomidorowy w 1/2 szklanki wody, dodaj warzywa z poprzedniego kroku, sól i gotuj przez 20 minut.

    4. Zdejmij z ognia, dodaj odsączonego i pokrojonego tuńczyka, posyp natką.

Najpopularniejsze przepisy