Smakowite grzanki z tuńczykiem i ciecierzycą


Składniki
dla 4 osób
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
200 g ugotowanej ciecierzycy
1 ząbek czosnku
pęczek pietruszki
sól morska, pieprz czarny
oliwa z oliwek extra vergine
cytryna
kilka listków świeżej bazylii i rozmarynu
200 g bagietki
świeży tymianek do dekoracji
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
200 g ugotowanej ciecierzycy
1 ząbek czosnku
pęczek pietruszki
sól morska, pieprz czarny
oliwa z oliwek extra vergine
cytryna
kilka listków świeżej bazylii i rozmarynu
200 g bagietki
świeży tymianek do dekoracji
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Wymieszaj w blenderze ciecierzycę, czosnek, rozmaryn, natkę, sól, sok z połowy cytryny i dwie łyżeczki oliwy z oliwek aż do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec dodaj szczyptę pieprzu.
2. Odsącz tuńczyka i rozdrobnij go. Wymieszaj z otartą skórką cytryny i posiekaną bazylią.
3. Bagietkę pokrój ukośnie, podgrzej ją na grillu.
4. Rozsmaruj krem z ciecierzycy na bagietce, na każdej kromce ułóż tuńczyka, udekoruj gałązkami tymianku i otartą skórką cytrynową.