Sałatka z tuńczykiem, ziemniakami i duszoną cebulką


Składniki
na 4 porcje:
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (2x160 g)
100 g sałaty
50 g cykorii
1 cebula
2 ugotowane ziemniaki
garść czarnych oliwek
pęczek natki pietruszki
sok z ½ cytryny
oliwa z oliwek extra vergine
sól, pieprz
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (2x160 g)
100 g sałaty
50 g cykorii
1 cebula
2 ugotowane ziemniaki
garść czarnych oliwek
pęczek natki pietruszki
sok z ½ cytryny
oliwa z oliwek extra vergine
sól, pieprz
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Poszatkuj cebulę, podsmaż ją lekko na patelni z oliwą z oliwek, dopraw solą i smaż przez kilka minut na małym ogniu, aż się zeszkli.
2. Dodaj oliwki i pociętą natkę, zdejmij z ognia, obierz ugotowane ziemniaki, pokrój je w paski i dodaj do przygotowanego sosu. Dopraw szczyptą soli, pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
3. Połącz sałatkę i ziemniaki, wymieszaj, na górze ułóż podzielonego na kawałki tuńczyka. Podawaj od razu.