Sałatka z tuńczykiem z cytryną i pieprzem, kaszą i szparagami
Składniki
200 g kaszy jęczmiennej
2 x 80 g Tuńczyka Rio Mare z Cytryną i Pieprzem
1 pęczek szparagów
4 marchewki pomarańczowe i fioletowe
30 g migdałów ze skórą
30 g oliwy z oliwek extra vergine
pęczek pietruszki
sól
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Obieramy szparagi pozbywając się zdrewniałej części. Zanurzamy je w osolonej wodzie główkami do góry i gotujemy przez ok. 15 minut od momentu, aż woda zacznie wrzeć.
2. W osobnym garnku zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy kaszę przez ok. 18 minut lub do momentu, kiedy stanie się miękka. Następnie odcedzamy i studzimy na sitku.
3. W międzyczasie obieramy marchewki i kroimy w cienkie plasterki. Migdały kroimy w duże kawałki. Do dużej miski przekładamy pokrojone marchewki i migdały, dodajemy posiekaną pietruszkę i tuńczyka z cytryną, pieprzem i sos, w którym znajdował się tuńczyk.
4. Ugotowane szparagi przekrawamy wzdłuż na dwie części, a następnie w mniejsze kawałki. Dodajemy je do miski z pozostałymi składnikami. Na koniec dodajemy ostudzoną kaszę. Całość skrapiamy oliwą i dokładnie mieszamy.