Sałatka z tuńczykiem, papryką, mango i migdałami
Składniki
na 4 porcje
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (2x160 g)
200 g mieszanki sałat i liści szpinaku
20 g płatków migdałowych
2 papryki - 1 żółta i 1 czerwona
1 dojrzałe mango
sok z ½ limonki
nieco oliwy z oliwek extra vergine
sól i świeżo mielony czarny pieprz
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (2x160 g)
200 g mieszanki sałat i liści szpinaku
20 g płatków migdałowych
2 papryki - 1 żółta i 1 czerwona
1 dojrzałe mango
sok z ½ limonki
nieco oliwy z oliwek extra vergine
sól i świeżo mielony czarny pieprz
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Upiecz papryki w całości w piekarniku rozgrzanym do 220°C, co pewien czas je obracając.
2. Upraż lekko płatki migdałowe.
3. Obierz mango, pokrój je na cienkie i długie kawałki, polej sokiem z limonki, oliwą, posyp solą i obficie pieprzem.
4. Odsącz tuńczyka, obierz paprykę i pokrój ją na kwadraty.
5. Połącz paprykę, mango i tuńczyka, delikatnie wymieszaj, by nabrały smaku.
6. Dodaj całość do mieszanki sałat, posyp płatkami migdałowymi i podawaj.