Sałatka z tuńczyka i karczocha


Składniki
na 4 porcje:
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (2x160 g)
4 karczochy
sok z 1 cytryny
1 marchewka
1 koper włoski
oliwa z oliwek extra vergine
sól, czarny pieprz świeżo mielony
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (2x160 g)
4 karczochy
sok z 1 cytryny
1 marchewka
1 koper włoski
oliwa z oliwek extra vergine
sól, czarny pieprz świeżo mielony
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Oczyść karczocha, usuń kolce, łodygę i najtwardsze, zewnętrzne liście. Pokrój drobno karczochy i odłóż je do wody z dodatkiem soku z cytryny.
2. Obierz marchewkę i pokrój ją przy pomocy obieraczki na cienkie i długie płaty. Koper pokrój bardzo drobno wzdłuż.
3. Odsącz karczochy, dodaj sól, obficie posyp pieprzem, polej oliwą. Wymieszaj i ułóż na talerzach razem z tuńczykiem, dodaj kawałki kopru i marchewki, podawaj od razu.