Sałatka z fasolką, szpinakiem i tuńczykiem
Składniki
150 g fasoli szparagowej
8 zielonych szparagów
2 garści szpinaku baby
2 łyżki orzeszków pinii
160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
pęczek rzodkiewki
1 duży upieczony burak
Dressing:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka siekanego koperku
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta pieprzu
8 zielonych szparagów
2 garści szpinaku baby
2 łyżki orzeszków pinii
160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
pęczek rzodkiewki
1 duży upieczony burak
Dressing:
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka siekanego koperku
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta pieprzu
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Warzywa umyj, fasolkę i szparagi ugotuj al dente. Rzodkiewkę pokrój w plasterki, buraka w kostkę.
2. Do dużej miski przełóż szpinak, dodaj pokrojone (na duże kawałki) szparagi, fasolkę, rzodkiewkę, buraka, duże kawałki tuńczyka.
3. Orzeszki piniowe podpraż na patelni.
4. Składniki dresingu wymieszaj (najlepiej wlej wszystko do słoika, zakręć i mocno potrząśnij).
5. Sałatkę polej sosem, posyp orzeszkami.