Sałatka z czerwonej cykorii, tuńczyka i musztardy francuskiej
Składniki
dla 4 osób:
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (2x160 g)
3 główki czerwonej cykorii radicchio
1 mały por
1 kwaśne jabłko
2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
oliwa z oliwek extra vergine
sól
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (2x160 g)
3 główki czerwonej cykorii radicchio
1 mały por
1 kwaśne jabłko
2 łyżki musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
oliwa z oliwek extra vergine
sól
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Wymieszaj musztardę z odrobiną oliwy i solą, górną część cykorii poszatkuj, wnętrze pokrój w plastry.
2. Usuń dwie pierwsze warstwy pora, pokrój go drobno, a następnie umieść w kąpieli wodnej, aby stał się bardziej delikatny w smaku, pokrój jabłko w cienkie plastry.
3. Dopraw cykorię musztardą, podziel na porcje, dodaj odsączonego tuńczyka, jabłko i pora. Podawaj natychmiast.