Sałatka z bulgur i tuńczykiem
Składniki
Na 4 porcje
200 g kaszy bulgur pszenicy
3 opakowania po 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
2 łodygi selera
½ czerwonej cebuli
½ żółtej papryki
garść liści młodego selera
garść liści mięty
2 jędrne, dojrzałe pomidory
sok z ½ cytryny
50 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 papryczka chili
sól do smaku
200 g kaszy bulgur pszenicy
3 opakowania po 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
2 łodygi selera
½ czerwonej cebuli
½ żółtej papryki
garść liści młodego selera
garść liści mięty
2 jędrne, dojrzałe pomidory
sok z ½ cytryny
50 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
1 papryczka chili
sól do smaku
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Dodaj kaszę bulgur do garnka, wlej 1 szklankę wody, dodaj szczyptę soli i zagotuj. Gotuj, aż kasza wchłonie całą wodę. Zdejmij z palnika i pozostaw do ostygnięcia.
2. Połącz oliwę z oliwek, sok z cytryny i paprykę chili pokrojoną w drobne kawałki i dodaj do kaszy..
3. Obierz i pokrój w kostkę pomidory. Posiekaj cebulę, dodaj pieprz, seler i miętę.
4. Podzielony na małe kawałki tuńczyk dodaj do kaszy, połącz z warzywami i ziołami. Starannie wymieszaj, podawaj i ciesz się tym świeżym, pachnącym przepisem.