Sałatka z tuńczykiem i ziemniakami
Składniki
dla 4 osób
2 x 160g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
700 g średniej wielkości ziemniaków
1 szalotka
30 g czarnych oliwek bez pestek
łyżka kaparów w occie, dobrze odsączonych
garść pietruszki
40 g oliwy z oliwek extra vergine
sól, pieprz
2 x 160g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
700 g średniej wielkości ziemniaków
1 szalotka
30 g czarnych oliwek bez pestek
łyżka kaparów w occie, dobrze odsączonych
garść pietruszki
40 g oliwy z oliwek extra vergine
sól, pieprz
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Myjemy ziemniaki i gotujemy przez 30 min. Szalotkę cienko kroimy i przekładamy do dużej miski razem z kaparami, oliwkami. Dodajemy oliwę, posiekaną pietruszkę i kilka łyżek wody z gotowanych ziemniaków.
2. Odcedzamy ziemniaki, obieramy je ze skórki i kroimy w plasterki. Następnie dodajemy je do miski z pozostałymi składnikami, doprawiamy solą i pieprzem i delikatnie mieszamy.
3. Odcedzamy i rozdrabniamy tuńczyka i dodajemy do sałatki.