Ryż z tuńczykiem i warzywami
Składniki
Na 4 porcje
200g ryżu Basmati
3 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
2 marchewki
1 bakłażan
200 g ugotowanej ciecierzycy
2 łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki kuminu
20 g orzeszków piniowych
50 g oliwy z oliwek
pieprz Cayenne
garść kolendry
sól do smaku
200g ryżu Basmati
3 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
2 marchewki
1 bakłażan
200 g ugotowanej ciecierzycy
2 łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki kuminu
20 g orzeszków piniowych
50 g oliwy z oliwek
pieprz Cayenne
garść kolendry
sól do smaku
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Pokrój bakłażana na kawałki i zetrzyj marchewki na tarce dużych oczkach. Smaż warzywa na dużej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Dopraw solą, dodaj orzeszki piniowe i ciecierzycę i smaż na złoty kolor.
2. Umyj i namocz ryż. Dodaj do garnka, wlej szklankę wody i dodaj szczyptę soli. Gotuj, aż cała woda zostanie wchłonięta.
3. Dodaj gotowany ryż do warzyw, dopraw kurkumą, kuminem, posyp pieprzem Cayenne i obficie zmielonym pieprzem. Mieszaj przez kilka minut na małym ogniu. Zdejmij z palnika, dodaj odsączonego tuńczyka, rozdzielonego na płatki i udekoruj posiekaną kolendrą.