Ryż z tuńczykiem, warzywami i przyprawami
Składniki
Na 4 porcje
200 g ryżu Basmati
3 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
2 marchewki
1 bakłażan
200 g gotowanej ciecierzycy
2 łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki kminku
20 g orzeszków piniowych
50 g oliwy z oliwek
pieprz Cayenne
garść kolendra
sól do smaku
200 g ryżu Basmati
3 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
2 marchewki
1 bakłażan
200 g gotowanej ciecierzycy
2 łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki kminku
20 g orzeszków piniowych
50 g oliwy z oliwek
pieprz Cayenne
garść kolendra
sól do smaku
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Pokrój bakłażan na kawałki i zetrzeć marchew z dużą tarką. Podsmaż warzywa na oliwie w dużej patelni. Doprawić solą, dodać orzeszki piniowe i ciecierzycę i smażyć na złoto.
2. Umyj i namocz ryż. Przełóż do garnka, dolej szklankę wody, dodaj szczyptę soli i gotuj aż cała woda zostanie wchłonięta.
3. Dodaj ugotowany ryż do warzyw, dopraw kurkumą, kminkiem i obficie posyp mielonym pieprzem. Wymieszaj na małym ogniu przez kilka minut. Zdejmij z ognia, dodaj odsączonego tuńczyka podzielonego na płatki i udekoruj posiekaną kolendrą.