Ryż basmati z tuńczykiem i dynią


Składniki
na 4 porcje
350 g ryżu basmati
2 opakowania tuńczyka Rio Mare z 80 g oliwy z oliwek extra vergine
¼ małej dyni
2 cebule dymki
1 ząbek czosnku
1 ostra papryczka
50 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól
350 g ryżu basmati
2 opakowania tuńczyka Rio Mare z 80 g oliwy z oliwek extra vergine
¼ małej dyni
2 cebule dymki
1 ząbek czosnku
1 ostra papryczka
50 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
sól
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Posiekaj cebule. Odłóż na bok zieloną część. Drobno posiekaj czosnek i papryczkę chili, zbierz je do miski, dodaj pokrojoną w kostkę dynię, sól. Dodaj olej do woka i smaż warzywa przez kilka minut.
2. Rozdziel widelcem na mniejsze kawałki tuńczyka i dodaj do warzyw.
3. Wymieszaj delikatnie.
4. Do garnka wlej pół litra wrzątku i dodaj ryż. Zmniejsz płomień i gotuj aż woda całkowicie się wchłonie.
5. Na ryż wyłóż tuńczyka i podawaj od razu.