Rösti z tuńczykiem
Składniki
na 4 porcje
800 g ziemniaków lub 1 paczka gotowych rösti
2 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
150 g startego sera gruyere
1 pęczek szczypiorku
20 g masła
20 g oleju
sól i pieprz do smaku
800 g ziemniaków lub 1 paczka gotowych rösti
2 x 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
150 g startego sera gruyere
1 pęczek szczypiorku
20 g masła
20 g oleju
sól i pieprz do smaku
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Ziemniaki gotuj w mundurkach przez 15 minut aż będą "al dente". Odcedź, pozostaw do ostygnięcia i odłóż do lodówki na kilka godzin. Następnie obierz ziemniaki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli używasz gotowych rösti, ten krok możesz pominąć.
2. Rozgrzej olej i masło na nieprzywierającej patelni o średnicy 28 cm. Dodaj ziemniaki i i smaż na dużym ogniu, aż spód się zrumieni. Następnie odwróć rösti jak omlet i smaż aż drugiej strony będzie również złotobrązowe.
3. Zmniejsz płomień do minimum, posyp rösti płatkami tuńczyka, serem i szczypiorkiem i przykryj pokrywką. Smaż przez około dwie minuty lub do momentu, aż ser się stopi i zmięknie. Podawaj od razu.