Roladki z chleba, tuńczyka i brokułów
Składniki
dla 4 osób
2 chlebki typu maca lub podpłomyk
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
200 g brokułów z liśćmi
1 cytryna niepryskana
1 ząbek czosnku
1 kawałek sera twardego
sól morska
oliwa z oliwek extra vergine
2 chlebki typu maca lub podpłomyk
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
200 g brokułów z liśćmi
1 cytryna niepryskana
1 ząbek czosnku
1 kawałek sera twardego
sól morska
oliwa z oliwek extra vergine
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1.Połóż macę na desce do krojenia, skrop ją oliwą i ciepłą wodą tak, by zmiękła.
2. Na każdym kawałku ułóż pokrojone brokuły, dodaj tuńczyka, ser i zawiń macę do środka, aż nabierze kształtu roladki. Zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na pół godziny.
3. Po tym czasie usuń folię, ułóż ruloniki na blasze, skrop oliwą, pokrój na kawałki o grubości ok. 4 cm i wstaw na 5 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
4. Podawaj roladki gorące i chrupiące, układając je na talerzach (po trzy na osobę) jedna koło drugiej.
5. Do tego serwuj sałatkę z zielonej sałaty z dressingiem z oliwy i soku z cytryny oraz tapenadą z czarnych oliwek, kaparów i anchois