Roladki warzywne z tuńczykiem w sosie aioli
Składniki
2 puszki tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
2 duże cukinie
1 bakłażan
2 papryki
1 garść wydrążonych oliwek
30 g orzechów pinii
sól morska, czarny pieprz mielony
ocet balsamiczny
szczypiorek
sos aioli:
sól
żółtko
oliwa z oliwek extra vergine
sok z połowy cytryny
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Żeby przygotować sos, obierz czosnek i utrzyj go ze szczyptą soli za pomocą moździerza. Dodaj żółtko i cytrynę, polej odrobiną oliwy i utrzyj wszystko razem, aż do otrzymania kremowej konsystencji. Następnie wstaw do lodówki.
2. Pokrój cukinie w długie paski, drobno posiekaj bakłażany, przekrój wzdłuż paprykę i upiecz wszystko, przyprawiając solą, pieprzem i odrobiną octu balsamicznego.
3. Do farszu rozdrobnij tuńczyka, posiekaj oliwki i kapary. Dodaj prażone orzechy pinii, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj wszystko razem.
4. Na każdym pieczonym warzywie połóż łyżkę farszu, a następnie zawiń je, usztywnij wykałaczką i przewiąż szczypiorkiem.
5. Umieść po każdym rodzaju roladki na talerzu, ozdób odrobiną sosu i podaj z garścią orzechów piniowych i szczypiorkiem.