Quiche z tuńczykiem


Składniki
Na 4 porcje
1 opakowanie okrągłego gotowego mrożonego ciasta francuskiego
2 opakowania po 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
150 g startego ementalera
40 g startego parmezanu
100 ml śmietany
3 jajka
natka pietruszka
1 opakowanie okrągłego gotowego mrożonego ciasta francuskiego
2 opakowania po 80 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
150 g startego ementalera
40 g startego parmezanu
100 ml śmietany
3 jajka
natka pietruszka
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Wyłóż okrągłą formę o średnicy 24 cm folią aluminiową. Przyciśnij mocno do boków, a następnie nakłuj podstawę ząbkami widelca. Piecz ok. 15 minut, aż ciasto będzie suche, ale nie brązowe.
2. Umieść jajka oraz śmietanę w misce i dobrze ubij. Dodaj odsączonego tuńczyka rozdzielonego na drobne kawałki, ser i posiekaną natkę pietruszki. Ponownie ubij i wylej mieszaninę na lekko upieczone ciasto.
3. Włóż ciasto z powrotem piekarnika i piecz, aż powierzchnia będzie złocista a brzegi suche. Quiche smakuje doskonale na gorąco lub w temperaturze pokojowej.