Pulpety z tuńczyka z ricottą i papryką
Składniki
dla 4 osób
2 puszki 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
150 g świeżej ricotty
2 łyżki startego parmezanu
natka pietruszki
1 jajko
bułka tarta oliwa z oliwek
2 słodkie papryki: żółta i czerwona
garść ciemnych oliwek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
2 puszki 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
150 g świeżej ricotty
2 łyżki startego parmezanu
natka pietruszki
1 jajko
bułka tarta oliwa z oliwek
2 słodkie papryki: żółta i czerwona
garść ciemnych oliwek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Piecz paprykę w rozgrzanym do 240 stopni piekarniku przez ok. 30 minut, co jakiś czas przekładając ją, aby się dobrze przypiekła. Ściągnij z niej skórkę, usuń ogonek i ziarna, a następnie pokrój w paski. Przypraw ją startym parmezanem, oliwą i solą, a następnie dodaj oliwki.
2. W czasie pieczenia papryki, odcedź tuńczyka, umieść go w misce z ricottą, parmezanem, jajkiem, dużą ilością posiekanej pietruszki, odrobiną bułki tartej, solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko dokładnie, aby przeszło smakiem.
3. Z otrzymanej masy uformuj pulpety o płaskiej formie. Obtocz je lekko w bułce tartej i usmaż z dwóch stron na rozgrzanej oliwie. Podaj je razem z papryką.