Pomidory faszerowane tuńczykiem z chili i ryżem
Składniki
4 x 80 g tuńczyka Rio Mare z chili
8 średnich pomidorów lub 6 pomidorów typu bawole serce
200 g ryżu Vialone Nano
40 g tartego sera Pecorino
1 ząbek czosnku
Pęczek pietruszki
Garść liści bazylii
Kilka liści mięty
Oregano
40 g oliwy z oliwek extra vergine
Sól i pieprz
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Pomidory myjemy, odkrawamy górną część i odkładamy na bok. Wykrawamy miąższ, środek oprószamy solą i odkładamy na bok spodem do dołu na kratce kuchennej. Miąższ z pomidorów rozdrabniamy.
2. Na patelni na odrobinie oliwy podsmażamy czosnek, jak tylko się zarumieni dodajemy pulpę z pomidorów.
3. Pietruszkę, bazylię i miętę drobno siekamy i dodajemy do pulpy pomidorowej. Doprawiamy solą i pieprzem i oregano. Patelnię zdejmujemy z ognia.
4. Ryż gotujemy w osolonej wodzie al dente. Odcedzamy go i dodajemy do sosu pomidorowego. Dodajemy odcedzonego i rozdrobnionego tuńczyka i dokładnie mieszamy.
5. Pomidory faszerujemy powstałym farszem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i oprószam tartym serem i zamykamy. Skrapiamy je oliwą, oprószamy ziołami i pieczemy w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 15 min.