Pizza z tuńczykiem, pomidorami, oliwkami i skórką z cytryny


Składniki
1 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
500 g gotowego ciasta na pizzę
200 g pomidorów
300 g mozzarelli
1 łyżka oliwek bez pestek
2 łyżeczki musztardy z ziarnami
Tarta skórka z cytryny
Pęczek bazylii
Oliwa z oliwek extra vergine
500 g gotowego ciasta na pizzę
200 g pomidorów
300 g mozzarelli
1 łyżka oliwek bez pestek
2 łyżeczki musztardy z ziarnami
Tarta skórka z cytryny
Pęczek bazylii
Oliwa z oliwek extra vergine
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 st. Mozzarellę kroimy w kostkę.
2. Blachę na pizzę natłuszczamy oliwą i opuszkami palców rozprowadzamy na niej ciasto, na koniec skrapiamy je oliwą.
3. Pomidory kroimy na 4 części, doprawiamy oliwą, szczyptą soli i musztardą. Dodajemy oliwki, pokrojoną w kostkę mozzarellę, dokładnie mieszamy i wykładamy na wierzch pizzy.
4. Pizzę przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 20 min.
5. Na wierzch upieczonej pizzy wykładamy odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Doprawiamy startą skórką z cytryny i liśćmi bazylii. Pieczemy jeszcze przez ok 1 min.