Pikantny tuńczyk z kolorowymi marchewkami


Składniki
na 4 porcje
240 g tuńczyka Rio Mare z ostrą papryczką chili z Kalabrii
400 g sera Stracciatella
4 pomarańczowe marchewki
4 czarne marchewki
pół kapusty
garść bazylii
40 g oliwy z oliwek extra vergine
2 ząbki czosnku
odrobina wybranych kiełków
sól
240 g tuńczyka Rio Mare z ostrą papryczką chili z Kalabrii
400 g sera Stracciatella
4 pomarańczowe marchewki
4 czarne marchewki
pół kapusty
garść bazylii
40 g oliwy z oliwek extra vergine
2 ząbki czosnku
odrobina wybranych kiełków
sól
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Obierz marchewki i pokrój je w długie patyczki. Zmiażdż nieobrany czosnek. Podsmaż na złoto brązowo czosnek na nieprzywierającej patelni z odrobiną oliwy, dodaj marchewki, dopraw solą i gotuj na dużym ogniu przez kilka minut, obracając od czasu do czasu.
2. Ułóż ser stracciatella na talerzu, dodaj gotowaną marchewkę, tuńczyka z chilli i posyp zielonymi kiełkami.
3. Dopraw mżawką oliwy z oliwej i podawaj z rustykalnymi paluszkami chlebowymi.