Pierożki z tuńczykiem

Składniki

Na 4 porcje
CIASTO:
125 g mąki 00
75 ml wody
NADZIENIE:
2 x 80 g puszka tuńczyka Rio Mare w sosie własnym
1 mały por
½ małej kapusty
kawałek świeżego imbiru
2 łyżki sosu sojowego
50 g oliwy z oliwek
sól do smaku

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w sosie własnym

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Wymieszaj mąkę i wodę, aby uzyskać gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj trochę mąki. Owiń ciasto w folię aluminiową i odstaw na ok. 20 minut.

    2. Podczas, gdy ciasto odpoczywa, posiekaj kapustę i pora (najlepiej w siekaczu do warzyw). Dodaj tuńczyka, sos sojowy, 40 g oliwy i obrany, starty imbir. Wymieszaj wszystkie składniki razem. Rozwałkuj ciasto, aby uzyskać bardzo cienki arkusz i wykrój dyski o średnicy 8 cm.

    3. Nałóż odrobinę nadzienia na każdy dysk. Złóż na kształt półksiężyca, dociskając krawędzie, aby nadzienie się nie wydostało w czasie gotowania.

    4. Nasmaruj nieprzywierającą patelnię resztą pozostałego oleju. Dodaj pierogi w jednej warstwie i gotuj, aż pierożki zaczną brązowieć. Dodaj trochę wody i szczyptę soli, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu, aby para w naczyniu delikatnie ugotowała pierogi. Niech pierogi ugotują się, aż cały sos wyparuje, a pierożki będą złocisto-brązowe. Dodaj trochę sosu sojowego i serwuj ciepłe.

Najpopularniejsze przepisy