Pieczeń z tuńczyka z zielonym sosem


Składniki
Na 4 porcje
2 x 160 g puszki tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
3 ziemniaki
2 łyżki startego parmezanu
2 jaja
duży pęczek pietruszki
3 anchovies
1 łyżka kaparów
125 g gęstego jogurtu naturalnego
30 g oliwy z oliwek extra vergine
jędrna sałata
sól
2 x 160 g puszki tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
3 ziemniaki
2 łyżki startego parmezanu
2 jaja
duży pęczek pietruszki
3 anchovies
1 łyżka kaparów
125 g gęstego jogurtu naturalnego
30 g oliwy z oliwek extra vergine
jędrna sałata
sól
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Ziemniaki ugotuj, obierz i utłucz. W dużej misce wymieszaj z 1 jajkiem, parmezanem i dobrze odsączonym tuńczykiem.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Rozdrobnij tuńczyka za pomocą widelca, wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami w misce, aż powstanie gładka masa.
3. Przełóż mieszankę na arkusz folii aluminowej, uformuj ją w formę wlaca i zawiń dokładnie folię. Piecz przez 30 minut.
4. W międzyczasie ugotuj 1 jajko, następnie zblenduj je z pietruszką, anchovies, kaparami oliwą i solą. Dodaj jogurt i dokładnie wymieszaj.
Gdy pieczeń ostygnie, podawaj ją na liściah sałaty z łyżką zielonego sosu.