Pieczeń z tuńczyka
Składniki
2 x160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
3 ziemniaki
2 łyżki startego parmezanu
2 jajka
duża gałązka pietruszki
3 filety anchois
1 łyżka kaparów
125 g gęstego jogurtu
30 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
liście młodej sałaty
sól
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Ugotuj, obierz i zetrzyj ziemniaki. Umieść w misie miksera, dodaj 1 jajko, parmezan i dobrze odsączonego tuńczyka.
2. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Z pomocą widelca podziel tuńczyka na płatki i połącz z innymi składnikami, aby uzyskać gładką mieszankę.
3. Przełóż mieszaninę na arkusz folii aluminiowej i wyrównaj pieczeń na kształt bochenka chleba. Zawiń bochenek w folię, upewniając się, że oba końce są odpowiednio zabezpieczone i piecz w gorącym piekarniku przez około 30 minut.
4. W czasie, gdy pieczeń piecze się w piekarniku, ugotuj jajko i następnie zmiksuj je z natką pietruszki, anchois, kaparami, olejem i szczyptą soli. Dodaj jogurt i dobrze wymieszaj, aby uzyskać smaczny, delikatny sos. Pozostaw pieczeń do ostygnięcia. Pokrój i podawaj na sałacie i polaną sosem.