Pieczeń z tuńczyka

Składniki

Na 4 porcje
2 x160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
3 ziemniaki
2 łyżki startego parmezanu
2 jajka
duża gałązka pietruszki
3 filety anchois
1 łyżka kaparów
125 g gęstego jogurtu
30 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
liście młodej sałaty
sól

Stampa Ricetta

Udostępnij przepis

Powiedz swoim znajomym

Wykorzystane produkty

Tuńczyk w oliwie z oliwek

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Przygotowanie

    1. Ugotuj, obierz i zetrzyj ziemniaki. Umieść w misie miksera, dodaj 1 jajko, parmezan i dobrze odsączonego tuńczyka.

    2. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. Z pomocą widelca podziel tuńczyka na płatki i połącz z innymi składnikami, aby uzyskać gładką mieszankę.

    3. Przełóż mieszaninę na arkusz folii aluminiowej i wyrównaj pieczeń na kształt bochenka chleba. Zawiń bochenek w folię, upewniając się, że oba końce są odpowiednio zabezpieczone i piecz w gorącym piekarniku przez około 30 minut.

    4. W czasie, gdy pieczeń piecze się w piekarniku, ugotuj jajko i następnie zmiksuj je z natką pietruszki, anchois, kaparami, olejem i szczyptą soli. Dodaj jogurt i dobrze wymieszaj, aby uzyskać smaczny, delikatny sos. Pozostaw pieczeń do ostygnięcia. Pokrój i podawaj na sałacie i polaną sosem.

Najpopularniejsze przepisy