Pappardelle z tuńczykiem i karczochami


Składniki
Na 4 porcje
350 g makaronu pappardelle
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
3 karczochy
1 ząbek czosnku
20 g masła
20 g oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
kilka gałązek świeżego majeranku
sól
350 g makaronu pappardelle
2 opakowania tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
3 karczochy
1 ząbek czosnku
20 g masła
20 g oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia
kilka gałązek świeżego majeranku
sól
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Makaron w obficie osolonej wodzie.
2. Oczyść karczochy, usuwając twarde zewnętrzne liście, łodygę, kolce i igiełki wewnętrzne po przecięciu ich na pół, a następnie pokrój cienko.
3. Dodaj na patelnie lekko zmiażdżony ząbek czosnku. Podsmażaj na maśle i oliwie. Dodaj karczochy, gdy czosnek zacznie się rumienić. Dodaj sól, kilka łyżek wody i gotuj przez około pięć minut, mieszając. Dopraw majerankiem i dodaj odsączonego tuńczyka, rozdzielonego na płatki.
4. Odcedź makaron i połącz z przygotowanym sosem.