Panzerotti z tuńczykiem, serem Scamorza i suszonymi pomidorami
Składniki
1 x 160 g Tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
120 g wędzonego sera Scamorza
6 suszonych pomidorków w oliwie
garść liści bazylii
1 litr oleju arachidowego do smażenia
pieprz
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 2 mm. Za pomocą szklanki wycinamy koła o średnicy 8 cm, przykrywamy ściereczką kuchenną i pozostawiamy na 20 min. do wyrośnięcia.
2. W międzyczasie w misce łączymy pokrojony w duże kawałki ser scamorza, odcedzonego i rozdrobnionego tuńczyka, cienko pokrojone suszone pomidory, posiekane liście bazylii i szczyptę pieprzu.
3. Ponownie rozciągamy wykrojone z ciasta koła, tak aby zwiększyć ich średnicę. Na środku każdego z nich wykładamy łyżkę farszu, składamy na pół i sklejamy końce za pomocą widelca.
4. Gotowe panzerotti smażymy na patelni z dodatkiem rozgrzanego oleju do momentu, aż będą zarumienione. Usmażone panzerotti wykładamy na kawałek ręcznika papierowego aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Serwujemy na ciepło