Panzerotti z tuńczykiem, serem scamorza i suszonymi pomidorami
Składniki
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek (160 g)
500 g ciasta chlebowego
120 g wędzonego sera scamorza
6 suszonych pomidorów w zalewie z oleju
bazylia
1 l oleju
pieprz
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Pokrój na duże kawałki wędzony ser scamorza, włóż go do miski z odcedzonym i rozdrobnionym tuńczykiem, pokrojonymi w paski pomidorami, posiekaną bazylią. Dopraw solą i pieprzem.
2. Rozwałkuj ciasto chlebowe tak, aby miało wysokość ½ cm. Szklanką lub innym narzędziem wykrój koła o średnicy 6 cm. Przykryj je ścierką i pozostaw na 20 minut, aby wyrosły.
3. Rozwałkuj każde koło do średnicy 12 cm. Nanieś na każdy kawałek 1 czubatą łyżkę farszu i złóż koło na pół, dokładnie zagniatając brzegi widelcem.
4. Usmaż panzerotti na gorącym oleju, aż się zarumienią. Umieść je na papierowym ręczniku, aby ściekł z nich tłuszcz i podawaj na ciepło. Aby uzyskać panzerotti w wersji light, zamiast je smażyć, możesz upiec. Umieść je w formie wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w 180-200 stopniach, aż urosną i się zarumienią.