Naleśniki faszerowane tuńczykiem z chipsami warzywnymi – przepis Cristina Catese


Składniki
na 4 porcje:
ciasto
2 x 160 g tuńczyka w oliwie z oliwek extra vergine
120 g mąki
2 jajka rozmiar M
180 g mleka
40 g roztopionego masła
sól do smaku
120 g chudego twarogu
Chipsy:
100 g topinamburu
100 g marchewki
100 g ziemniaków
100 g jarmużu
60 g oliwy
ciasto
2 x 160 g tuńczyka w oliwie z oliwek extra vergine
120 g mąki
2 jajka rozmiar M
180 g mleka
40 g roztopionego masła
sól do smaku
120 g chudego twarogu
Chipsy:
100 g topinamburu
100 g marchewki
100 g ziemniaków
100 g jarmużu
60 g oliwy
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy dokładnie i odkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie smażymy 8 naleśników.
2. Warzywa myjemy i obieramy. Za pomocą obieraczki kroimy je bardzo cienkie plasterki i mieszamy je z oliwą. Przekładamy je na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni termoobiegiem do czasu, aż warzywa będą chrupiące i rumiane. Jarmuż warto piec oddzielnie, ponieważ upiecze się szybciej od pozostałych warzyw.
3. Każdy naleśnik smarujemy ok. 30 g twarogu, następnie układamy na nim ok. ¼ puszki tuńczyka odsączonego z zalewy i dużą porcję warzyw. Naleśniki składamy na 4 części. Serwujemy.