Makaronowa sałatka z tuńczykiem
Składniki
Na 4 porcje
350 g krótkiego makaronu (fusilli lub penne)
160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
150 g pomidorków koktajlowych
150 g mozzarelli lub innego rodzaj świeżego, twardego sera
1 średni ogórek
100 g rukoli
20 g czarnych oliwek bez pestek
20 g mieszanych ziaren (słonecznik etc.)
50 g oliwy z oliwek extra virgin
sól i pieprz do smaku
350 g krótkiego makaronu (fusilli lub penne)
160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
150 g pomidorków koktajlowych
150 g mozzarelli lub innego rodzaj świeżego, twardego sera
1 średni ogórek
100 g rukoli
20 g czarnych oliwek bez pestek
20 g mieszanych ziaren (słonecznik etc.)
50 g oliwy z oliwek extra virgin
sól i pieprz do smaku
Stampa Ricetta
Przygotowanie
1. Zagotuj duży garnek wody, a następnie dodaj garść soli, dodaj makaron i gotuj aż będzie „al dente”.
2. Gdy makaron się gotuje, pokrój pomidorki cherry na ćwiartki, pokrój ser, posiekaj rukolę, obierz i drobno pokrój ogórek.
3. Umieść wszystkie składniki w dużej misce, dodaj odsączonego tuńczyka i oliwki, a następnie oliwę z oliwek. Dopraw obficie świeżo mielonym pieprzem.
4. Odsącz makaron, szybko przelej zimną bieżącą wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Odcedź i dodaj do pozostałych składników. Delikatnie wymieszaj, udekoruj ziarnami podawaj.