Makaron z tuńczykiem, pomidorem, mozzarellą i bazylią


Składniki
dla 4 osób
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek 160 g
350 g makaronu typu świderki lub innego krótkiego makaronu
200 g kulek mozzarelli
3 dojrzałe pomidory
kilka listków świeżej bazylii
1 kromka chleba
oliwa z oliwek extra vergine
1 ząbek czosnku
sól
1 opakowanie tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek 160 g
350 g makaronu typu świderki lub innego krótkiego makaronu
200 g kulek mozzarelli
3 dojrzałe pomidory
kilka listków świeżej bazylii
1 kromka chleba
oliwa z oliwek extra vergine
1 ząbek czosnku
sól
Stampa Ricetta

Przygotowanie
1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
2. W międzyczasie pokrój chleb w kostkę i zrumień go na oliwie z dodatkiem czosnku, by otrzymać chrupiące grzanki. Pokrój pomidory w grube plastry, a potem jeszcze na pół, dopraw szczyptą soli i odrobiną oliwy, dodaj mozzarellę pokrojoną w kawałki i rozdrobnionego tuńczyka.
3. Odcedź makaron, dodaj przygotowany sos, posyp grzankami i listkami bazylii. Podawaj od razu. Możesz też dodać garść czarnych oliwek bez pestek.